Reportáže z turnajů
 
Naši partneři

Pétanque odkazy

Vše podstatné o dění v našem klubu

TŘETÍ ODDÍL PETANQUE,z.s.
Jsme členem ČESKÉ ASOCIACE PÉTANQUE KLUBŮ
Svatomartinská husa 2023

Vytvořil: 17.11.2023 | Jiří Ulmann

Po sv. Martinovi je dodnes pojmenováno mnoho kostelů v Evropě, je patronem jeho rodného Szombathely a také třeba Buenos Aires. Je velmi oblíbený v Latinské Americe, kde bývá nazýván San Martín Caballero. U nás se slaví svátek sv. Martina (11. listopad) jako počátek zimy („Svatý Martin přijíždí na bílém koni.“) Ve Svatomartinský den čeledi končívala sjednaná služba, dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu, konávaly se výroční trhy a martinská posvícení. A proč husa? Legenda říká, že svatý Martin při své skromnosti nechtěl přijmout hodnost biskupa v Tours a schoval se před vyslanci, kteří mu zprávu o zvolení nesli, do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. Jiná verze však zase praví, že husy Martina při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči

V Hrochově Týnci – byli i cizinci.

Přesně na svatého Martina v sobotu 11.11.2023 pořádal CHRUPEK Chrudim v zámeckých zahradách zámku Hrochův Týnec nejen početně skvěle obsazený mezinárodní regionální turnaj dvojic. Mimochodem do “Hrocháče” přijela velmi početná slovenská výprava, celkem sedmnáct hráčů a hráček.  Za přijatelného počasí se sešlo celkem 76 dvojic. Kvalita turnaje byla přes 44, což odpovídá velmi kvalitnímu hráčskému obsazení. Hrálo se pět kol švýcara s postupem do KO 16. Orlováci Dave a Strejda se opět objevili ve startovní listině, jak také jinak. Zopakovali své velmi úspěšné sestavy z loňska. Dave s Michalem Dzúrikem (PRASK) obhajovali loňské prvenství. Další obhajoba, tentokrát 3.místa byla na páru Strejda, Radek Skopal (Kulový blesk Olomouc). Ne vše se však zdařilo, jak jsme si přáli. No a jak se tedy vedlo našim borcům v této petanque zaslíbené destinaci?

Složení týmu s orlovskou účastí a umístění bez komentáře.

Dave, Mišo               - po švýcaru se skore 5:0 druhé místo a postup do káóčka, poté v KO 8 prohra s nakonec druhými krumsíňáky Motl, M.Krpec

Strejda, Ráďa           -  po švýcaru se skore 2:3 celkové 55.místo. Výhry v prvním a pátém kole švýcara jsou opravdu žalostně málo.

Výsledky turnaje čtěte na http://czechpetanque.cz/terminova_listina.html       

Zaujalo nás: Přestože sezona 2023 začala již v lednu byla účast 76 týmů na turnaji v Hrochově Týnci skoro v polovině listopadu naprosto fantastická. Svědčí to nejen o stálém “hladu” po petanque, ale i o dobré práci CHRUPKU. 

Hláška dne: V půběhu káóčka, kdy už začalo pršet a citelně se ochladilo hlásila prochladlá borka: “Jdeme se ohřát na záchod, tam je topení.” Na to ihned reagoval nejmenovaný šibal: “Jo a ještě si tam můžete zcela legálně naprdět.” Uhm smrádeček, ale teploučko, no co už.

3x stručně s: Věra Váňová         - SKP Řepy

Nejoblíbenější spoluhráč                 - Evžen Křížek

Nejlepší jídlo                                 - šunkofleky

Čím jsi chtěl být v dětství               - učitelka

V příští reportáži si pokecám s některou “děvuškou” z Kostomlat.

Rekapitulace: Hřiště v zámeckém parku měkoučká; snídaně, oběd, večeře – polévka a ovarové speciality po celý den; další občerstvení a teplé nápoje k zakoupení na místě; organizace a systém hry v pořádku; TOPácké výsledky střídavé. Organizátorům poděkování za fajnový turnaj. Děkujeme. 

Koulím zdar váš Strejda.                                                                                             

P.S. Jaký den svatého Martina, taková též bude zima. (z pranostik)